Ons milieu
Heeft u dat ook? Dat bij ieder plastic tasje en plastic ijslepeltje je geweten gaat knagen? Bij mij wel. Zowel de bereiding als het consumeren van ijs heeft een impact op het milieu. De verpakkingen zijn veruit de grootste boosdoener en blijf ik daarom zoeken naar betere en betaalbare(!) oplossingen. Dat is in praktijk niet zo eenvoudig want plastic is handig in gebruik en nog steeds veel goedkoper dan papier.
Hygiëne
Vanwege de strenge eisen van de Warenwet gebruikt Pistache alleen haar eigen steriele ijsbekertjes, papieren zakjes en ijslepeltjes. Bovendien draagt een steriele verpakking bij aan de houdbaarheid en voedselveiligheid van het ijs. Dat is wel zo hygiënisch want een ijsbekertje of ijslepeltje hergebruiken is geen prettig en veilig idee. Voor reiniging en desinfectie zijn chloor en alcohol onmisbaar.
Plastic tasjes
Sinds 2016 is een plastic tasje alleen toegestaan om voedsel te beschermen. De wet beschouwt een ijshoorn en ijsbeker als verpakking. Zodoende zijn ze vanaf 2017 opgenomen in de prijs van het ijs. De minimale afname van plastic tasjes is 25.000 stuks. Dat is een enorme berg plastic en een doorn in mijn oog. Het is niet meer van deze tijd om nogmaals zo’n berg plastic in China te laten bedrukken en is Pistache in 2020 overgestapt op papieren zakjes. De resterende plastic tasjes gebruiken wij alleen in geval van nood.
Papieren ijsbekertjes
In 2018 ben ik overgestapt van plastic ijsbekertjes op ijsbekertjes van gerecycled papier. Deze ijsbekertjes worden in Italië bedrukt en voldoet de inkt die wordt gebruikt aan de Europese wetgeving. Papier is niet per se beter voor het milieu. Ja, er is minder uitstoot bij een kilo papier maar er moeten toch bomen voor worden gekapt.
IJshoorntjes
Omdat ze eetbaar zijn, lijken ijshoorntjes milieuvriendelijk. Maar ook aan ijshoorntjes kleven nadelen. Wereldwijd zijn er maar een paar fabrieken die ze produceren. De ijshoorntjes van Pistache komen uit Duitsland.
IJslepeltjes
Pistache gebruikt jaarlijks talloze kilo’s plastic ijslepeltjes. Ik hoor u denken “waarom stap je niet over op houten ijslepeltjes”? Na een test bleek dat veel ijseters een houten ijslepeltje niet prettig vinden en € 0,10 extra best wel duur vinden.
Servetten/snoetenpoetsers
Bij Pistache liggen geen servetten en snoetenpoetsers op de toonbank. Dat heeft een reden. Vaak willen mensen de vloer of bank zelf schoonmaken met deze doekjes. Dat is erg lief, maar zonde van al die pakken servetten en snoetenpoetsers. Daarom poetsen wij liever zelf alles schoon met een vaatdoekje of mop.
Afval
Het meest absurde is dat plastic afval privé wel gescheiden kan worden maar zakelijk niet. Ik krijg hier werkelijk kromme tenen van. Gelukkig wordt het karton wel ingezameld en weer gerecycled.
Het gebruik van plastic in 2022
Dit seizoen wil ik wederom het gebruik van plastic reduceren. Ik ben ervan overtuigd dat we met een relatief kleine verandering in ons gedrag een groot verschil kunnen maken. Is een plastic tasje eigenlijk wel nodig als u met de auto bent? En wist u dat de plastic ijslepeltjes na 10 wasbeurten in uw vaatwasser thuis nog steeds als nieuw zijn?
De toekomst
In 2021 komt er een Europees besluit over een verbod op wegwerpplastic. Zodra de voorraad plastic tasjes en plastic ijslepeltjes op is zal ook Pistache geen plastic meer gebruiken. Het is geen verrassing dat aan duurzame verpakkingen extra kosten zijn verbonden; ook Pistache kan daar niet omheen.